Genhoes

In het Geuldal ontbreekt een doorgaande autoluwe fietsroute. De gemeenten Maastricht, Meerssen en Valkenburg willen al jaren zo’n route realiseren in het kader van de Gebiedsontwikkeling Maastricht – Valkenburg (GOMV). Voor dit plan zijn verschillende trajecten bedacht, waaronder voor het gebied tussen kasteel Schaloen en Schin op Geul.

Uit het onderzoek van dit gebied blijkt dat de aanleg van een fietspad langs de slingerende molentak van de Geul erg interessant is.  Dat is niet alleen een fraaie oplossing voor de fietsers, maar brengt tegelijkertijd samenhang tot stand tussen drie kasteeldomeinen en de kernen Valkenburg en Schin op Geul. Daarbij wordt de bakermat van Valkenburg, kasteel Genhoes, beter zichtbaar gemaakt zonder dat het priv√©domein wordt betreden.

Het pad kan een logisch onderdeel worden van het landschap doordat het samenvalt met de waterloop en met historische haagstructuren van meidoorn. De verharding kan mogelijk worden uitgevoerd met Grauwacke, dezelfde halfverharding als is toegepast op de Oosterweg in Valkenburg.

De gemeente Valkenburg heeft enthousiast gereageerd op het idee. De Vereniging Natuurmonumenten, de eigenaar van terrein en kasteel Genhoes, heeft echter een pad over het terrein afgewezen.

Het adviesrapport kan worden gedownload: Fietsrouteontwerp Schaloen – Schin op Geul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *