Aansluitpunten

Zonder aansluitingen is een fietspad zinloos voor fietsers. Het belangrijkste punt van een fietspad is dan ook het begin. Het beginpunt is andersom gezien een eindpunt. De aansluitingen verdienen dus bijzondere aandacht. Wat zijn nu goede voorbeelden van zulke aansluitpunten en waarom.

We zien een informatief beginpunt: het verkeersbord toont een fietsfunctie en de vormgeving belooft een aangenaam fietspad door het groen. Er is ook een veilig eindpunt: fietsers komen niet onverwacht op een rijbaan terecht. (Oostkapelle)
Waarheen en hoever? Hoeveel zinvolle informatie biedt de bescheiden paddenstoel wel niet! (Nijemirdum)
De herkenbaarheid, toegankelijkheid en veiligheid van deze doorsteek is mede een gevolg van het verkeersplateau. Alleen híer is de straat parkeervrij. Wel is de doorgang wat krap om de bocht af te ronden. De paaltjes zijn overbodig (bij het voetpad staan ze niet). (Maastricht)
Een fraaie pauze-/schuilplek tilt het beginpunt van dit fietspad naar hoog niveau. (Hermalle sur Huy)
Zeer comfortabele én veilige aansluiting door goede bochten. Door het ontbreken van obstakels kan alle aandacht naar de omgeving. (Sneek)
In dit lege landschap is weinig nodig. (Texel)
In het donkere bos is juist extra herkenbaarheid nodig. Bovendien is het een risico als een fietspad zonder zichtveld direct op een rijbaan uitkomt. Een simpele toevoeging aan de paal maakt de ligging van het beginpunt in de donkere zone zichtbaar en verhoogt de attentiewaarde. De weg is een autoluwe recreatieweg met een snelheidslimiet van 30 km/uur. (Texel)
Groene toegangspoort tot fietsroute over een voormalige trambaan. Met een kunstzinnig landmark en een rust-/ontmoetingsplek. (Tongeren)
Het muurtje is laag gehouden en de stoeprand ook. Dit is een uitnodigende entree. (Leidse Rijn)
Een helder en verkeersveilig slingerhek onderaan een helling bij de aansluiting op een weg . Maar niet geschikt bij veel fietsers in tegenrichting. (Texel)

Kijk nog even terug: een afsluitpaaltje is géén essentieel herkenbaarheidskenmerk.

Tenslotte een aansluitpunt dat duidelijk voor verbetering vatbaar is:

Het merkwaardige beginpunt van het 125 kilometer lange Vennbahnfietspad. De herkenbaarheid, de verkeersafwikkeling en de verkeersveiligheid zijn voor verbetering vatbaar. (Aken)
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *