Geniet van de Groene Loper!

De Groene Loper in Maastricht, een ontwerp van West 8, is 13 juni 2018 echt opengesteld. De officiële opening door koning Willem Alexander was al op 29 maart, maar de verharding en beplanting moesten nog worden afgewerkt.

De rotonde waar de openingshandeling plaatsvond (copyright foto: Leon Poels fotografie).

De Maastrichtenaren waren echter niet te houden en velen hebben al kennis gemaakt met de indrukwekkende transformatie van de A2-corridor in het oostelijke stadsdeel. Nu bevindt de autoweg zich in twee lagen onder de grond. Bovengronds is binnen de stad een parkzone van ruim 2 kilometer beschikbaar, bestaande uit een laan en enkele groene pleinen.

Het centrale deel van de Groene Loper in Maastricht.

De meest markante plek is de kruising van de Groene Loper met de Scharnerweg. Daar kruist de Groene Loper de hoofdfietsroute tussen de binnenstad en oostelijk Maastricht. Heel veel fietsers genieten hier dagelijks van een stukje open ruimte in de stad.

Ik heb hier onder meer bijgedragen aan het maken van een keuze voor een rotonde in plaats van het kruispunt met verkeerslichten uit de oorspronkelijke bieding. Dat was in de periode 2010 – 2012. Het eindresultaat is niet alleen functioneel en ruimtelijk sterk, het punt werd ook aantrekkelijk. Dat bewijst het nieuwe terras pal ernaast, dat vanaf de opening goed is bezet. En de routes zijn nu dus ook met een pleisterplaats verrijkt.

In het noorden wordt de Groene Loper voortgezet door het Geusseltpark naar station Noord met de daarachter gelegen landgoederenzone, waardoor de totale lengte van de herkenbare en berijdbare structuur eind 2018 maar liefst 4 kilometer zal bedragen.

Bij de Geusselt komen de verharding en de fietsbrug ergens in 2018.

In het zuiden zou de Groene Loper herkenbaar kunnen worden aangesloten op de Brightlands Campus in Randwyck. Dan komt via die belangrijke bestemming en de Molensingel ook nog een groene fietsroute naar Eijsden tot stand.

Dat vraagt om een concreet plan!

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Geniet van de Groene Loper!

 1. Theo Mensen schreef:

  “In het zuiden zou de Groene Loper herkenbaar kunnen worden aangesloten op de Brightlands Campus in Randwyck.”
  Klopt.
  Nu loopt de Groene Loper dood. Het stop “in the middle of nowhere”. Het stopt met een paar gedumpte steenbrokken. Het stuit op een spoorwegovergang met het treurige lijntje naar Randwijck, Eijsden, Visé en Liège.
  Wat er mis met deze spoorwegovergang en de treinverbinding naar Brussel en Parijs?
  Dat verklaart misschien ook wat er mis is met de hier doodlopende Groene Loper. Hier stuit je op een paar gedumpte rotsblokken.

  Aansluiten op de Brightlands Health Campus is dus een super goed idee.
  Niet alleen de Groene Loper maar ook de Sint Gerardusweg, Bloemenweg en het Endepolsdomein verdienen een beter lot met een fantastische aansluiting op de Paul-Henri Spaaklaan en de Universiteitssingel.

  Dat geldt voor alle weggebruikers en zeker ook de fietsers die door willen naar het zuiden, over het Verssdaalpad en de Maastrichterweg naar het zuiden, naar de Voerstreek en Eijsden en naar Luik:”Dat vraagt om een concreet plan!”
  Helemaal waar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *